Nová výstava UNESCO spojuje!    11. 11. 2022

Nadace Kutná Hora - památka UNESCO dne 10.11.2022 slavnostně zahájila novou výstavu v Dačického domě, UNESCO spojuje!

Výstava je pořádána k výročí 50 let Úmluvy OSN o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví. Cílem je důstojně oslavit jednu z nejdůležitějších úmluv OSN, tuto smlouvu u široké veřejnosti a celé společnosti zpopularizovat, vysvětlit k čemu úmluva slouží a jaké jsou nástroje ochrany památek. Výstava se zaměřuje na několik statků v naší zemi a na jejich různorodost.

Návštěvníky vernisáže přivítal ředitel nadace Mgr. Ing. Pavel Bezouška a poté předal slovo panu Mgr. Michalu Benešovi CSc., který přiblížil obecenstvu Úmluvu a s mnohými svými zkušenostmi ze své dlouholeté práce v oblasti památek UNESCO, pobavil přítomné.

Výstava je také obohacena i o dva filmové dokumenty, na kterých si návštěvníci mohou prohlédnout nejdůležitější momenty při opravách vily Tugendhat  v Brně a v Národním hřebčínu Kladruby nad Labem.

Výstavu připravila nadace ve spolupráci se zástupci měst a hmotných statků Brno, Třebíč, Mariánské Lázně a Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Ohledně spolupráce UNESCO škol jsme spolupracovali s Církevním gymnáziem v Kutné Hoře a všem velice děkujeme za vstřícnost a skvělou spolupráci!

Výstava potrvá do konce června 2023.

Záštitu nad výstavou převzalo Ministerstvo kultury ČR a zároveň poskytlo finanční podporu z Programu pro památky sětového dědictví MK ČR.